Han Busker draagt eind mei NPB- en FNVV-voorzitterschap over

Het ledenparlement van de FNV heeft op vrijdagmiddag 4 maart ingestemd met de benoeming van Han Busker als dagelijks bestuurder. Busker – de huidige voorzitter van de NPB én van FNV Veiligheid – gaat vanaf 1 juni in zijn nieuwe functie aan de slag. Op dinsdag 24 mei kiest de NPB een nieuwe voorzitter. Afdelingen en hoofdbestuur kunnen tot en met vrijdag18 maart kandidaten voordragen.
Han Busker tijdens het NPB-congres in 2014

 

Han Busker is blij met het vertrouwen dat hij van het ledenparlement heeft gekregen. ‘Er is een dringend beroep op me gedaan om in de stuurhut fulltime te komen meewerken aan het op koers houden van de nieuwe FNV. Ik zie dat als een eervolle en uitdagende klus. Ik ben de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij de reorganisatie van onze vakcentrale en ik zou graag zien dat dat definitief een succesverhaal wordt. Uiteindelijk heb ik dan ook gezegd: ja, dat wil ik wel doen. Ik ervaar het als een enorme stimulans dat ook de vertegenwoordigers van de leden nu hebben uitgesproken het een goed idee te vinden dat ik deze overstap maak.’

Vers bloed, nieuwe inzichten

Busker benadrukt dat het afscheid nemen van het voorzitterschap van de NPB geen makkelijk besluit was. ‘Ik had het nog prima naar mijn zin bij de eerste én de beste politiebond van Nederland. Het was dan ook geen probleem geweest om op een prettige en constructieve manier mijn derde termijn vol te maken. Aan de andere kant vind ik het ook wel een mooi moment om het stokje door te geven. Acht jaar heb ik me volledig voor de NPB en onze leden ingezet en nu maak ik plek voor vers bloed en nieuwe inzichten. Dat is goed voor onze vereniging en onze leden en past bij de professionaliteit die wij als NPB nastreven.’

Kandidaatstelling

Op dinsdag 9 februari zijn de vertegenwoordigers van de NPB-leden in de bondsraad nader geïnformeerd over het (aanstaande) vertrek van Han Busker als bondsvoorzitter. Vastgesteld is toen dat het hoofdbestuur en de afdelingen tot en met vrijdag 18 maart de tijd hebben om kandidaten voor zijn opvolging voor te dragen. Alle aanmeldingen, al dan niet met brief en cv, moeten die dag voor 17.00 door bondssecretaris Saskia Dorrestein zijn ontvangen. Op eigen houtje solliciteren is niet mogelijk Elke aanmelding moet worden ondersteund door minstens één afdeling of door het hoofdbestuur.

Congres op 24 mei

Onderdeel van de procedure is een gesprek met een selectiecommissie, waarna een voordracht voor het congres plaatsvindt en uiteindelijk door het congres wordt gekozen. Op dinsdag 24 mei stond al een NPB-themacongres gepland over duurzame inzetbaarheid. Besloten is die bijeenkomst deels ook te gebruiken voor de officiële verkiezing van een nieuwe voorzitter.

Informatie over de functie (onder andere de functiebeschrijving) en het proces kan worden opgevraagd bij de afdelingen en bij de bondssecretaris.